DUYURULAR
Dünyanın karşı karşıya olduğu aciliyetler ve krizleri tarihten sanata, toplumsal kuramdan edebiyata birçok farklı alandan beslenerek tartışmaya açan çevrimiçi bir konuşma ve seminer programı.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri, Lîs Yayınları, Diyarbakır Sanat Merkezi ve Wejêgeh AmedIDiyarbakır Edebiyat Evi işbirliğiyle ve Kültür için Alan desteğiyle çevrimiçi gerçekleşiyor.
Lîs Yayınları ve Diyarbakır Sanat Merkezi ortaklığıyla, ilk ikisi 2013 ve 2018 yıllarında gerçekleştirilen Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri’nin üçüncüsü bu yıl Eylül-Ekim 2020 tarihlerinde düzenleniyor. Lîs Yayınları tarafından Şubat 2019’da kurulan Wêjegeh Amed|Diyarbakır Edebiyat Evi de bu yıl Edebiyat Günleri’nin düzenleyici ortakları arasında yer alıyor. Eylül-Ekim aylarında gerçekleşecek etkinliklerin hazırlık sürecine paralel olarak düzenlenen iki üretim atölyesinden ilki Temmuz ve Ağustos aylarında gerçekleşecek.
Yerel kültür ve sanat girişimlerine toplumun tüm kesimlerini kucaklayan kültürel karşılaşmalar ve yaratıcı üretimleri için olanak ve mekân sağlama amacıyla yola çıkan Kültür için Alan, bu amaçla 2018 boyunca Diyarbakır, İzmir ve Gaziantep’te edebiyat, müzik, fotoğraf, sinema, güncel sanat, tiyatro ve çocuk çalışmaları gibi birçok alanda kültür sanat aktörlerinin projelerini destekledi.
German Films ve Goethe-Institut, Başka Sinema, Kültür için Alan ve Diyarbakır Sanat Merkezi işbirliği ile yakın dönem Alman sinemasının öne çıkan filmlerini, Kino 2018 programı ile 30 Kasım-2 Aralık 2018 tarihleri arasında Diyarbakır’da seyircilerle buluşturdu.
Lîs Yayınları ve Diyarbakır Sanat Merkezi’nin (DSM), ilkini 2013 yılında gerçekleştirdikleri Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri’nin ikincisi bu yıl 11-21 Ekim 2018 tarihlerinde düzenlendi.
Yerel kültür ve sanat girişimlerine toplumun tüm kesimlerini kucaklayan kültürel karşılaşmalar ve yaratıcı üretimleri için olanak ve mekân sağlama amacıyla yola çıkan Kültür için Alan, bu amaçla 2018 boyunca Diyarbakır, İzmir ve Gaziantep’te edebiyat, müzik, fotoğraf, sinema, güncel sanat, tiyatro ve çocuk çalışmaları gibi birçok alanda kültür sanat aktörlerinin projelerini destekledi.
Lîs Yayınları ve Diyarbakır Sanat Merkezi (DSM), ilki 2013 yılında gerçekleştirilen Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri’nin ikincisine bu yıl 11-21 Ekim 2018 tarihlerinde ev sahipliği yapıyor.
Diyarbakır Fotoğraf Amatörleri Derneği (DİFAK) ve Diyarbakır Sanat Merkezi (DSM) işbirliğiyle, Hollanda Konsolosluğu İstanbul’un desteğiyle, Diyarbakır’da Fotoğraf ve Gençlik projesi Ekim 2017-Mart 2018 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
sehrebak.org yeni çağrılarıyla şehirlerden fotoğraf ve video hikâyelerinin paylaşım alanı olmak üzere yola çıktı.
Duyuru Listesi
Etkinlik duyuruları ve yeni projelerden haberdar olmak için mail listesine üye olun
Diwan Oyunculuk Araştırma Atölyesi

Di navbera dengbêj û lîstikvan de Ez
Dengbêj ve oyuncu arasindaki Ben
Rêvebirê Atolyeyê-Atölye Yürütücüsü: Mîrza Metîn
Destar Tiyatro yönetmenlerinden Mîrza Metîn’in 15-22 Eylül 2014 tarihlerinde Diyarbakır’da yürüteceği Dîwan, Diyarbakır Sanat Merkezi ve Anadolu Kültür organizasyonuyla ve Tango MED işbirliğiyle gerçekleşti.
DÎWAN, bir oyunculuk araştırma atölyesidir. Atölye, dengbêjlik, çîrokbêjlik ve folklor araştırmaları ekseninde hareket, nefes, ses ve hikâye anlatma tekniklerini inceler ve batılı oyuncuyla doğulu anlatıcı arasında bir yer arar.
DÎWAN, öğretme yeri değildir. Hatırlama, arama, paylaşma, öğrenme, anlatma, dinleme ve huşu yeridir.
DÎWAN, “önce hareket vardı” der ve hareketin başlangıcını inceler. Geleneksel danslarla ısınma, esneme ve bedensel farkındalık temrinleri yapar.
DÎWAN, hareket gerçekleştiğinde sese yol veren düzeni inceler. Dengbêjlik’ten hareketle kilam ve stranlar eşliğinde ses, nefes ve tınlama temrinleri yapar.
DÎWAN, hareket ve ses dansa durduklarında söze hayat veren düzeni inceler. Sesin ve sözün ustaları dengbêjler ve onların akranları çîrokbêjler üzerinden anlatı tekniklerini inceler. Anlatan oyuncu ve oynayan anlatıcı arasında gezinir.
DÎWAN, eskiyi hatırlamaya çalışarak ve yeniyi unutmamaya çalışarak eski ve yeni arasında gezinir.
DÎWAN, bu yolculuktaki “ben”i inceler.