DUYURULAR
Dünyanın karşı karşıya olduğu aciliyetler ve krizleri tarihten sanata, toplumsal kuramdan edebiyata birçok farklı alandan beslenerek tartışmaya açan çevrimiçi bir konuşma ve seminer programı.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri, Lîs Yayınları, Diyarbakır Sanat Merkezi ve Wejêgeh AmedIDiyarbakır Edebiyat Evi işbirliğiyle ve Kültür için Alan desteğiyle çevrimiçi gerçekleşiyor.
Lîs Yayınları ve Diyarbakır Sanat Merkezi ortaklığıyla, ilk ikisi 2013 ve 2018 yıllarında gerçekleştirilen Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri’nin üçüncüsü bu yıl Eylül-Ekim 2020 tarihlerinde düzenleniyor. Lîs Yayınları tarafından Şubat 2019’da kurulan Wêjegeh Amed|Diyarbakır Edebiyat Evi de bu yıl Edebiyat Günleri’nin düzenleyici ortakları arasında yer alıyor. Eylül-Ekim aylarında gerçekleşecek etkinliklerin hazırlık sürecine paralel olarak düzenlenen iki üretim atölyesinden ilki Temmuz ve Ağustos aylarında gerçekleşecek.
Yerel kültür ve sanat girişimlerine toplumun tüm kesimlerini kucaklayan kültürel karşılaşmalar ve yaratıcı üretimleri için olanak ve mekân sağlama amacıyla yola çıkan Kültür için Alan, bu amaçla 2018 boyunca Diyarbakır, İzmir ve Gaziantep’te edebiyat, müzik, fotoğraf, sinema, güncel sanat, tiyatro ve çocuk çalışmaları gibi birçok alanda kültür sanat aktörlerinin projelerini destekledi.
German Films ve Goethe-Institut, Başka Sinema, Kültür için Alan ve Diyarbakır Sanat Merkezi işbirliği ile yakın dönem Alman sinemasının öne çıkan filmlerini, Kino 2018 programı ile 30 Kasım-2 Aralık 2018 tarihleri arasında Diyarbakır’da seyircilerle buluşturdu.
Lîs Yayınları ve Diyarbakır Sanat Merkezi’nin (DSM), ilkini 2013 yılında gerçekleştirdikleri Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri’nin ikincisi bu yıl 11-21 Ekim 2018 tarihlerinde düzenlendi.
Yerel kültür ve sanat girişimlerine toplumun tüm kesimlerini kucaklayan kültürel karşılaşmalar ve yaratıcı üretimleri için olanak ve mekân sağlama amacıyla yola çıkan Kültür için Alan, bu amaçla 2018 boyunca Diyarbakır, İzmir ve Gaziantep’te edebiyat, müzik, fotoğraf, sinema, güncel sanat, tiyatro ve çocuk çalışmaları gibi birçok alanda kültür sanat aktörlerinin projelerini destekledi.
Lîs Yayınları ve Diyarbakır Sanat Merkezi (DSM), ilki 2013 yılında gerçekleştirilen Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri’nin ikincisine bu yıl 11-21 Ekim 2018 tarihlerinde ev sahipliği yapıyor.
Diyarbakır Fotoğraf Amatörleri Derneği (DİFAK) ve Diyarbakır Sanat Merkezi (DSM) işbirliğiyle, Hollanda Konsolosluğu İstanbul’un desteğiyle, Diyarbakır’da Fotoğraf ve Gençlik projesi Ekim 2017-Mart 2018 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
sehrebak.org yeni çağrılarıyla şehirlerden fotoğraf ve video hikâyelerinin paylaşım alanı olmak üzere yola çıktı.
Duyuru Listesi
Etkinlik duyuruları ve yeni projelerden haberdar olmak için mail listesine üye olun
BAK: Revealing the City through Memory participants came together in Diyarbakır on 23-29 May 2015

The second workshop of BAK 2015 took place in Diyarbakır on 23 – 29 May 2015, with the participation of 24 young people from Balıkesir, Batman, Çanakkale, Diyarbakır, İzmir, Mardin, Muğla, Şırnak and Urfa.
Following the determination of BAK photography and video groups and their project themes in İzmir workshop in March 2015, BAK participants met up in Diyarbakır to complete the last preparations of their video and photography projects before production phase. Project groups who were working on the development of their projects since the first workshop, completed the pre-production phase, and planned and prepared for production during the second workshop. The production of the projects will take place between June and September, 2015 in BAK cities.
In the second workshop program, there were some additional sessions accompanied by guest instructors who shared their collective work experiences and technical details related to the production in the field of photography, multimedia and video. For photography, Serra Akcan, Anahit Hayrapetyan and Serpil Polat from Narphotos; for multimedia, Sevgi Ortaç; and for video, experienced cameraman and director of photography Koray Kesik shared their experiences and provided technical support for the project groups. In addition, plenty of sessions on preparatory process for shooting including shooting scripts, production workflow, etc. were held within the second workshop. Moreover, the production and post- production coordinator of BAK video projects, Gökçe İnce, presented a session on how to use the technical equipments while shooting on the set, and provided some preliminary information on the details of issues that concern production and post-production phase.
Similarly to the first workshop in İzmir, a Diyarbakır city tour was a part of the second workshop program, during which the cultural structure of the city could be observed. City tour ended with an interactive talk with Şeyhmus Diken. BAK participants also visited the “Sırlanmış Zaman” photography and multimedia exhibition, and attended the opening of Diyarbakır City Museum. Diyarbakir Chamber of Commerce and Industry hosted BAK’s second workshop and activities.
BAK: Revealing the City through Memory is a cultural collaboration and artistic production project realized with the participation of young people from different cities of Turkey. The aim of BAK is for young people from cities and regions that are distant from each other to get to know each other and the different areas they live in; and to work together to record the stories of these cities in film and photography projects. Following the second workshop; the production and post–production of projects will be finalized, and the video and photography projects produced within BAK 2015 will be presented in the framework of a screening and an exhibition program in İstanbul, Diyarbakır and İzmir in 2016.
Workshop programs within the project were designed and organized in collaboration with Geniş Açı Project Office (GAPO) ve docİstanbul – Center for Documentary Studies.
Coordinated by Anadolu Kültür and Diyarbakır Arts Center, BAK project is supported by the Charles Stewart Mott Foundation, Open Society Foundation and the Consulate General of Sweden in İstanbul.
For further information and questions please contact: bak@anadolukultur.org
Find us on BAK Facebook https://www.facebook.com/pages/BAK/464628906935119